Interview met Maaike over audiogames (Dutch)

Kun je ons iets vertellen over audiogames? Het soort waar jij van houdt?
Ikzelf speel veel MUTs. Dat zijn games vooral op tekst gebaseerd. Je bestuurt zo’n MUT door zelf tekst in te voeren. Daarmee bestuur je je karakter in zo’n game. Het zijn vooral letters die je dan gebruikt. Als ik bijvoorbeeld naar het oosten wil lopen ergens dan tik ik de ‘e’ in voor ‘east’ en dan loop ik naar het oosten. Zo voer je dan commando’s in. En veel MUTs gaan vooral over, zoals ze dat noemen, character building. Dan moet je levels en zekere skills halen om weer verder te kunnen en te spelen op hoger niveau.

Waar haal jij de meeste van jouw audiogames vandaan?
De meeste wel van audiogames.net. Ik krijg ook wel het een en ander van een vriend van mij want die is echt een fulltime gamer om het zo maar te noemen. Die probeert ook wel eens het een en ander uit bijvoorbeeld kwa browsergames. Dus die weet dan van ‘oh, die game is toegankelijk’, of helemaal niet. Ja soms zie je iets en dan denk je echt; ‘leuk, goeie game’ en als je dan begint met spelen blijkt het dat die game helemaal niet zo toegankelijk is. Jammer!

Is dat langzamerhand of merk je het gelijk als een spel niet toegankelijk is voor jou?
Nou dat kan soms langzamerhand zijn dat je dat merkt. Vooral als je bepaalde stappen moet nemen binnen zo’n game. Vooral met browsergames is dat het geval. Dat bijvoorbeeld een kaart niet toegankelijk is of zoiets. Het kan zijn dat ze vergeten hebben om een optie toegankelijk te maken of zoiets.

Ik heb wel eens audiogames gespeeld maar ik kom meestal niet ver. Is dat omdat ik er niet aan gewend ben?
Dat zou heel goed kunnen. Ik weet natuurlijk niet over welke jij het precies hebt. In sommige opzichten kan het aan het spel liggen maar als jij niet gewend bent audiogames te spelen dan dat kan het natuurlijk ook zijn.

Jullie halen misschien meer uit audio dan ik.
Nou alles telt mee. Het geluid van obstakels, van voetstappen, van muren die dan in het spel zouden kunnen staan, van herkenningspunten die je tegen komt. Wij letten daar natuurlijk heel erg op omdat wij dat in het echte leven ook doen. Omdat wij in het echte leven ook zo op die manier navigeren. Op geluid.

Dat zou het kunnen zijn. Als ik zo’n spel speel hoor ik het en ik weet ongeveer wat het betekent maar uiteindelijk ben ik eraan gewend om grotendeels visueel bezig te zijn.
Dat zou het inderdaad heel goed kunnen zijn. Maar heel veel games hebben wat dat betreft een ‘learn sounds’ optie dus als je daarop let zou zo’n game ook voor jullie toegankelijk kunnen zijn.

Comments

Leave a Reply